Arkkitehti Emmi Keskisarja

Y
Y, Installaatio Seurasaari Helsinki. (&’, Antrei Hartikainen, Tommi Alatalo, Heikki Paso, Miia-Liina Tommila, Silje Klepsvik, Tone Berge, Irmelin Rose Fisch Vågen, kuvaaja SWANG)

Ammatinvalinta ei ollut koskaan minulle itsestään selvä asia ja vielä valmistumisen jälkeenkin osa minusta epäili. Kuitenkin ammatinvalintaa tärkeämpää on kyky tehdä omasta elämästä itsensä näköistä ja merkityksellistä – ja keksiä keino kääntää omat heikkoudet vahvuuksiksi. Vahvuudet pitävät kyllä huolen itsestään.

Olen aina ollut kiinnostunut monista asioista samanaikaisesti ahdistukseen asti, siksi arkkitehtuurin kokonaisvaltaisuus ja monipuolisuus sopii minulle. Luova ajattelu, taide ja kyseenalaistaminen ovat olleet ehkä kuitenkin aina mielen maailmani keskiössä. En halunnut lähteä ”puhtaaksi taitelijaksi”, koska halusin päästä itsestäni kauemmas – löytää keinoja vaikuttaa maailmaan.

Koen arkkitehdin ammatin sekä filosofisvisionääriseksi ja abstraktiksi että hyvin käytännönläheiseksi ja konkreettiseksi. Esimerkkinä näistä ääripäistä teen juuri tällä hetkellä yhdessä hankkeessa yhteistyötä tulevaisuudentutkijoiden ja toisessa hienopuuseppien kanssa.

Mietin tarkasti mihin aikani laitan, resonoiko projektien arvomaailma omani kanssa? Määrällisen kasvun aikakausi on tullut päätökseensä. Rakentaminen vaikuttaa sekä ihmisiin että koko planeettaamme. Määrällisen kasvun sijaan on siirryttävä laadulliseen. Tätä haluan edistää. Haluan tehdä työtä millä on hyvää vaikutusta yli oman elämäni.

Jokainen päivä on minusta itsestäni kiinni. Pyöritän omaa toimistoa mieheni kanssa ja teen väitöskirjaa. Molemmat ovat keinoja vaikuttaa, oppia ja pysyä liikkeessä. Tarvitsen vaihtelua, haasteita ja merkityksellistä sisältöä, siksi jahtaan projekteja, joissa pääsen antamaan parastani ja kasvamaan ihmisenä.  Arkkitehtuurissa pääsee sukeltamaan eri maailmoihin erilaisten projektien kautta. Nautin yhteistyöstä lahjakkaiden ja visionääristen eri aloilta tulevien persoonien kanssa. Haluan nähdä koko tiimin kukoistavan ja pelaavan yhteen.

Matkani arkkitehtinä on vasta alussa. Tämä on eräänlainen monialainen kestävyyslaji, joka tuntuu joskus tuskastuttavan hitaalta. Silloin koitan ajatella, että tätä ei tehdä seuraajille – vaan seuraaville sukupolville.

 

Video:

Sodan ja rauhan keskus
Konsepti Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli (&’)
Dikemark
Europan 12-kilpailun voittajatyö Dikemark, Norja (tiimi: Emmi Keskisarja, Miia-Liina Tommila, Silje Klepsvik, Tone Berge, illustraatio Vegard Aarseth)
Dragon Skin
Dragon Skin -paviljonki, Hong Kong & Shentzhen Bi-City Shenzhen Biennale of Urbanism Architecture, Hong Kong (Emmi Keskisarja, Pekka Tynkkynen, Kristof Crolla, Sebastien Delagrange, kuvaaja Dennis Io)
Citizen-paviljonki
Citizen-paviljonki Flow-festivaalit, Helsinki (Emmi Keskisarja, Pekka Tynkkynen, kuvaaja Tuomas Uusheimo)