Arkkitehdin tarina: Mika Savela

Mika Savela                   Kuva: Kerstin Schomburg

Hakeuduin aikoinaan arkkitehtuurin pariin alan ”universaalin” luonteen takia. Arkkitehtuuri liittyy melkeinpä kaikkeen ympärillämme ja sen kautta voidaan kehystää ja tuoda esiin ilmiöitä ja tapahtumakulkuja: tiloja, tekstuureja, ihmisiä, kaupunkeja, kulttuureja, virtoja – myös sellaista, mitä ei voi suoraan nähdä.

Suomalaisessa arkkitehtikoulutuksessa on ehkä perinteisesti korostunut praktiikkakeskeisyys. Arkkitehdin ura liitetään voimakkaasti rakennussuunnitteluun ja menestyksen mittareita on ehkä enemmän viritetty tähän suuntaan. Ainakin vielä muutamia vuosia sitten, esimerkkejä siitä, mitä muuta arkkitehtuurin alan koulutuksella tai ajattelutaidoilla voisi tehdä, löytyi enemmän ulkomailta. Nykyään asiat ovat alkaneet vähitellen muuttua ja esimerkiksi arkkitehtuurin ja yleensä taiteen ja muotoilun kulttuuri ja tutkimus ovat viriämässä meilläkin.

Lue lisää ”Arkkitehdin tarina: Mika Savela”

Arkkitehdin tarina: Pia Sjöroos

Pia Sjöroos

Taidenäyttelyni avajaisissa kummitäti kysyi, tuleeko minusta isona arkkitehti. Piirsin ja maalasin lapsena paljon, järjestin omia taidenäyttelyitä ja olohuoneen liukuoveen kiinnitetyt taideteokset olivat kaiketi syynä ammatinvalintaan. Matikanopettajana äitini taisi myös uskoa enemmän arkkitehdin kuin taiteilijan uraan. Kävin tekniikkalukion innostuen niin lujuusopista kuin teknisestä saksasta. Ja arkkitehdin opinnot Otaniemessä alkoivat.

Opiskeluaikana työskentelin arkkitehtitoimistossa, jossa tehtiin erityisesti toimistorakennuksia. Samanaikaisesti valitsin pääaineekseni yhdyskuntasuunnittelun ja pidin erityisesti seutusuunnittelun kurssista, jossa sain suunnitella Tuusulaa. Ymmärsin studiokurssin aikana, että Suomen monet kunnat ja pienemmät kaupungit tarvitsevat arkkitehdin näkemystä. Kaupunkisuunnittelu alkoi kiehtoa minua enemmän kuin rakennussuunnittelu. Tein diplomityönikin Järvenpään kaupungille ja pientaloalue Saunakallioon rakentui suunnitelmani pohjalta.

Lue lisää ”Arkkitehdin tarina: Pia Sjöroos”

Arkkitehdin tarina: Aleksi Niemeläinen

Aleksi Niemeläinen

Vauvakirjassani lukee ensimmäisten toiveammattien kohdalla arkkitehti tai palomies. Kuvataidelukion viimeisellä luokalla ilmoitin kuuluvalla äänellä kotona, että minusta tulee mitä tahansa paitsi arkkitehti. Nyt olen arkkitehti kolmannessa sukupolvessa.

Arkkitehtuurin ja arkkitehdin ammatin vahva läsnäolo suvussa on uskoakseni antanut minulle rohkeutta ja valmiuden tulkita arkkitehdin ammattikenttää luovemmin kuin monet muut. Suunnittelutehtävien lisäksi olen toiminut rakennuttajana sekä esiintynyt arkkitehtuuria käsittelevissä tv-ohjelmissa.

Lue lisää ”Arkkitehdin tarina: Aleksi Niemeläinen”

Arkkitehdin tarina: Noora Laak

Noora Laak

Olen varsin tuore arkkitehti: palautin diplomityöni ja päätin opintoni Aalto-yliopistossa tänä keväänä. Juuri nyt mielen täyttää vielä hienoinen epäusko pitkän projektin päättymisestä – ystävälläni on tähän sopiva lentävä lausekin: ”Taikuri on itsekin hämillään”. Koska en kuitenkaan ole taikuri, voin onneksi paljastaa, miten tempun itse suoritin.

Lukiossa minulla ei ollut selvää kuvaa siitä, mitä haluaisin ryhtyä tekemään isona. Harvalla varmaankaan on. Olen harrastanut pienestä pitäen kuvataiteita ja lukiossa minua kiinnostivat taideopintojen ohella taidehistoria ja historia. Olin tuolloin myös aktiivinen useammassa järjestössä, joiden ansiosta minulle piirtyi tarkempi kuva yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Lue lisää ”Arkkitehdin tarina: Noora Laak”

Opiskelijan näkökulma:
Heidi Sairanen

Heidi Sairanen

Lukiossa olin todella kiinnostunut matematiikasta ja kuvataiteesta, mutta pidin kovasti myös kielistä. Toisen luokan ja abi-vuoden välissä päätin, että lähtisin arkkitehtikouluun. Suomen lisäksi etsin myös kansainvälisiä vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi hain kolmeen paikkaan: Tampereen sekä Delftin ja Eindhovenin teknillisiin yliopistoihin. Hakuvuonnani kandiohjelma kahdessa jäkimmäisessä oli vielä hollanniksi, joten jouduin tekemään erillisen kielitasotestin päästäkseni sisään. Tästä syystä kävin myös Suomen valintakokeissa ja otin paikan vastaan, jotta voisin tulla takaisin, jos opiskelu ei olisi onnistunutkaan hollannin kielellä.

Lue lisää ”Opiskelijan näkökulma:
Heidi Sairanen”

Arkkitehdin tarina:
Sami Heikkinen

Sami_web
Sami Heikkinen

Saattaa kulua vuosia ennen kuin kaupunkisuunnittelijan työn tulokset siirtyvät piirustuspöydältä todelliseen ympäristöön. Realisoituessaan suunnitelmat vaikuttavatkin sitten jokaisen ihmisen arkeen ja juhlaan pitkälle tulevaisuuteen, jopa satojen vuosien päähän. Sillä, rajoittaako suunnitelma ihmisten elämää vai tuottaako se lisää mahdollisuuksia, on suuri merkitys.

Lue lisää ”Arkkitehdin tarina:
Sami Heikkinen”

Arkkitehdin tarina:
Jenni Reuter

Jenni Reuter
Jenni Reuter

Lukioaikoina olin kiinnostunut niin monista asioista, että en oikein tiennyt, mitä haluan ruveta opiskelemaan. Olin kiinnostunut eri kulttuureista, kielistä, historiasta, filosofiasta, biologiasta, kuvataiteista, psykologiasta… Näistä kaikista on ollut iloa ja hyötyä myös arkkitehdin ammatissa, joka ei ole pelkkää taidetta ja tekniikkaa.

Arkkitehdin ammatti on monialainen ja toimenkuva on laaja. Arkkitehtina olen rakennus- ja kaupunkisuunnittelun lisäksi saanut suunnitella näyttelyitä, opettaa tulevia arkkitehteja, työskennellä vieraissa kulttuureissa, kokeilla uusia rakennusmateriaaleja, suunnitella kirjoja ja esineitä, kirjoittaa arkkitehtuurista ja jopa suunnitella tiloja jäästä ja lumesta. Lue lisää ”Arkkitehdin tarina:
Jenni Reuter”

Arkkitehdin tarina:
Pekka Littow

Pekka Littow
Pekka Littow

Sain joikin aika sitten valmiiksi varsinaisen tilaihmeen, jossa 23 m² tontille rakennettiin 6 kerroksen ateljee-myyntitilat Pariisin Montparnassen alueelle. Tämä suunnittelemani Pieni Muotitalo valittiin Pariisin parhaaksi liiketilaksi 2014. Ilmeisesti palkinnon ja lukuisten julkaisujen tuoman huomion ansiosta sain viime syksynä kutsun Fondation Luis Vuittonin uuden museon avajaisiin. Lue lisää ”Arkkitehdin tarina:
Pekka Littow”

Arkkitehdin tarina:
Teemu Kurkela

Teemu Kurkela. Kuva: Sami Perttilä
Teemu Kurkela. Kuva: Sami Perttilä

Tiesin jo pienoismallin kokoisena, että arkkitehtuuri on minun alani. Lukion kävin Savonlinnassa taidelukiossa, koska ajattelin koulun työntävän minua oikeaan suuntaan.

Heti armeijan jälkeen lähdin New Yorkiin Columbian yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria neljäksi vuodeksi. Jatkoin opintoja Otaniemessä ja välissä vietin pari vuotta töissä Berliinissä. Sitten asetuin Helsinkiin tekemään itsestäni ”oikeaa arkkitehtia”. Lue lisää ”Arkkitehdin tarina:
Teemu Kurkela”